18-åringar får 400 euro att spendera på kultur

Den spanska regeringen lanserar en jättesatsning på ungdomars konsumtion av kultur. Alla 18-åringar får ett virtuellt betalkort med 400 euro som kan spenderas på exempelvis teater, utställningar, konserter och musikaler, rapporterar El País.

Satsningen som presenterades av regeringens talesperson Isabel Rodriguez är inspirerad av liknande satsningar i Frankrike och Italien.

Det virtuella betalkortet lanseras i juni och ska ges till alla som fyller 18 år under 2022, totalt cirka 500 000 personer.

Hälften av pengarna kan spenderas på upplevelser såsom teater, bio och utställningar. 100 euro är märkta för fysiska produkter, till exempel böcker, tidningar och dataspel. Lika mycket kan användas för digitala inköp.

Enligt El País görs satsningen för att stärka ungdomars vana att konsumera kultur och för att stödja kultursektorn som drabbats hårt av pandemin.