När kung Filipe VI tillträdde tronen för åtta år sedan, sa han att monarkin skulle förnyas. Då var det spanska kungahuset inblandat i korruptionsskandaler och det fanns ett växande folkligt missnöje med monarkin.
Sedan dess har Filipe VI arbetat för kungahuset ska bli mer öppet. Och nu får han beröm av Rådet för öppenhet och god förvaltning (Consejo de Transparencia y Buen Gobierno), som granskar statens viktigaste institutioner, rapporterar El Mundo.
Enligt granskningen har kungahuset till fullo följt alla rekommendationer från det granskande rådet. Framstegen beskrivs som ”mycket positiva”.
Idag publicerar kungahuset sina räkenskaper publikt. De har också infört regler för vilka gåvor som accepteras och redovisar öppet allt som tas emot.
Kungens företrädare, hans pappa, Juan Carlos I abdikerade 2014. Sedan 2020 lever han i landsflykt på grund av anklagelser om mutor och penningtvätt. Just nu riskerar han även åtal i England efter att hans före detta älskarinna anklagat honom för trakasserier.
Stödet för det spanska kungahuset är alltjämt splittrat. Enligt en undersökning från 2020 är 41 procent av spanjorerna för en republik, medan 35 procent stödjer kungahuset (källa: Platform for Independent Media).