Nu slopar Spanien kravet på ”mascarillas” inomhus. Men här måste du fortfarande ha munskydd

Från och med den 20 april häver den spanska regeringen kravet att bära munskydd inomhus. Det har då gått exakt 700 dagar sedan det infördes.

Spanien blir därmed ett av de sista länderna i Europa att ta bort kravet på munskydd inomhus. De enda länder där kravet i dagsläget finns kvar är Portugal, Slovakien, Malta, Italien och Grekland.

– Pandemin finns kvar hos oss, men den ser inte på något sätt ut som den gjorde i starten, sa hälsoministern Carolina Darias till El Pais i helgen.

Beslutet är efterlängtat av många spanjorer. I nästan två år har kravet på munskydd inomhus varit en del av vardagen och livet. Samtidigt har beslutet varit omtvistat och in i det sista har spekulationer pågått om eventuella undantag.

Först på onsdagsmorgonen den 20 april publicerades de nya reglerna i sin helhet i den statliga officiella bulletinen BOE och från och med nu gäller reglerna.

Personer över sex år ska även i fortsättningen ha munskydd i följande miljöer:

– Sjukhus, vårdcentraler och vårdinrättningar

– Apotek

– Äldreboenden och annan omsorg (vid besök i gemensamma utrymmen)

– Gemensamma transporter (t.ex. tåg, buss, båt)

Undantag gäller för personer med sjukdom eller andningssvårigheter som kan förvärras av munskyddet. Personer som är särskilt utsatta för covid-19 rekommenderas använda munskydd då avståndet till andra är mindre än 1,5 meter.

Munskydd ska också användas “ansvarsfullt” vid större sammankomster. Till exempel sportevenemang. Exakt vad det innebär utvecklas ej i de nya reglerna.

Även på arbetsplatser slopas kravet. Det blir istället upp till arbetsgivaren att besluta om “adekvata” regler.

Vissa företag har meddelat att deras anställda tills vidare kommer att bära munskydd. Bland andra Carrefour, Mango och El Corte Inglés, uppger Business Insider.

Foto: Anna Shvets, Pexels