Idag finns mer än 100 000 lediga jobb i Spanien och många företag har svårt att hitta personal, rapporterar La Vanguardia.
Spanien har mer än tre miljoner arbetslösa. Ändå skriker vissa företag efter arbetskraft. Totalt finns det nu cirka 109 000 lediga jobb i landet.
CEPYME, som organiserar små och medelstora företag, gick i veckan ut och varnade för att arbetskraftsbristen sprider sig till fler sektorer i olika delar av landet. Alltfler företag har svårt att hålla igång verksamheten.
Framför allt är det små och medelstora företag som söker folk. 70 procent av företagen med brist på arbetskraft har förre än 200 anställda.
Enligt La Vanguardia saknas till exempel personal inom byggsektorn. En anledning kan vara att unga drar sig från att jobba där.
– Unga personer vill inte jobba inom bygg. Idag är vår yngsta medarbetares födelsedag … personen fyller 40 år, säger en företagare till tidningen.
Arbetsförhållandena inom byggbranschen är hårda, menar Lena Majlisdotter, som jobbar med rekrytering och karriärplanering.
– Det byggs som aldrig förr i Spanien. Men det är extremt tungt att vara byggarbetare i ett så varmt land som Spanien. Arbetsförhållandena är väldigt tuffa.
Utbildningsnivån är annars en orsak bakom en stor del av arbetskraftsbristen. Två tredjedelar av de arbetslösa i Spanien saknar högre utbildning eller yrkesutbildning. Samtidigt finns jobben inom branscher som kräver just utbildning.
– Bristen på högutbildade är ett problem, som i sin tur har att göra med att Spanien fortfarande är ett ganska fattigt land, och ännu fattigare efter två års pandemi, säger Lena Majlisdotter.
Språket är ytterligare en faktor, då alltfler företag blir alltmer internationella:
– Jobbar man inom it, turism, hälso- och sjukvård, eller inom juridik och försäkring samt konsultföretag, krävs det att man kan engelska idag. Där ligger spanjorerna efter.
Så vad ska man som svensk göra om man vill hitta jobba i Spanien?
– Svenskar som vill jobba i ett spanskt företag måste lära sig spanska eftersom kollegorna ofta inte kan engelska, om man inte jobbar inom turism på turistorterna. Lönen kan vara låg, men det är även levnadsomkostnaderna, säger Lena Majlisdotter som själv bor och jobbar i Alicante.
– Det finns dock många svenska och internationella företag som anställer svenskar som inte kan spanska. Det finns till exempel ett antal svenska så kallade contact centers (kundserviceföretag) på Mallorca, Gran Canaria, Costa del Sol, i Barcelona, och söder om Alicante, som anställer svenskar. Så chansen finns absolut för den som vill skaffa jobb i solen!
I dessa branscher/områden råder brist på arbetskraft (rangordning efter andel företag som haft problem att hitta personal):
Utbildning, 74%
Hälsa och vård, 74%
Ingenjörer, 71%
Marknadsföring, 70%
Telekommunikation, 65%
Transport & logistik, 62%
Programmering & mjukvaror, 61%
E-handel, 60%
Konsulttjänster, 58%
Fordon, 56%
Kost, 56%
Energi, 53%
Tillverkningsindustri, 51%
Företagstjänster, 50%
Finans & försäkring, 49%
Detaljhandel, 49%
Hotel & nöje, 46%
Källa: CEPYME

Bild: CEPYME presenterar i ett seminarium uppgifter om sektorer som saknar arbetskraft.