Madrid avlyssnade minst 60 ledare i Katalonien

I veckan avslöjade en kanadensisk organisation, The Citizen Lab, att drygt 60 aktivister och politiker i Katalonien har fått sina telefoner avlyssnade. En av de avlyssnade är presidenten i Katalonien Pere Aragonès.

Bland de avlyssnade personerna finns förutom Kataloniens president även medlemmar i EU-parlamentet, jurister och företrädare för organisationer, enligt The Citizen Lab.

Det regionala katalanska styret har efter avslöjandet avbrutit samarbetet med Madrid och den spanska regeringen med socialdemokraten Pedro Sánchez i spetsen är pressad.

Kataloniens före detta president vill ställa den spanska staten inför rätta. Regeringen har svarat att den ”inte har något att dölja”, uppger Público

Spionaget har skett med den omstridda mjukvaran Pegasus, som utvecklats av det israeliska företaget NSO Technologies, med syftet att bekämpa brottslighet och terrorism. 

Pegasus ger nästan obegränsad insyn i och kontroll över en den mobiltelefon som övervakas: platsinformation, e-post, kontaktlistor, meddelanden, bilder, filmer. Det är också möjligt att fjärrstyra kameran för ett ta bilder och mikrofonen för att spela in ljud.