Snart försvinner ”terrazas covid” från gatorna. Tillstånden dras tillbaka

Under pandemin har kommuner i hela landet gett tillstånd för utomhusserveringar – terrazas – på exempelvis avgränsade delar av gator. Nu dras tillstånden in i många städer.

Alicante är en av flera städer som meddelat att tillstånden inte kommer att förlängas när restriktionerna hävts. Cirka 200 serveringar berörs, rapporterar Europa Press.

I Bilbao tillåts de tillfälliga uteserveringarna fram till den sista april. Sedan ska de upphöra.

– Nu när kravet på masker inomhus har tagits bort och uteserveringarna försvinner börjar pandemin kännas långt borta. Bilbao börjar likna den stad den var för två år sedan, säger en person till Deia.

Samma besked kommer från Kanarieöarna, där bland annat Las Palmas kommer att dra tillbaka “majoriteten” av tillstånden för så kallade “terrazas exprés” eller “terrazas covid”, skriver Canarias7.

I Las Palmas, och även på andra håll, pågår samtidigt en diskussion om att behålla vissa uteserveringar. Till exempel på parkeringsytor, där trottoarerna kan hållas fria.

De tillfälliga uteserveringarna har varit viktiga för den hårt pressade restaurangbranschen.

– Det var en lösning som gjorde att vi kunde överleva, säger ordförande för la Asociación de Hostelería i Valladolid till El Norte de Castilla

Foto: Dominique Knobben, Pexels