Nytt 112-system larmar i telefonen vid katastrofer. Så nås du

I sommar inför Spanien ett nytt system som ska larma allmänheten vid nödsituationer. Systemet kommer att skicka ut meddelanden med kortfattad information direkt till telefoner i området, rapporterar El País.

Myndigheten för civilskydd och nödsituationer (Dirección General de Protección Civil y Emergencias) jobbar för fullt med systemet (Sistema de Avisos a la Población) som ska vara klart och lanseras redan i sommar.

Om en katastrof eller nödsituation inträffar, till exempel en skogsbrand, kommer alla i området med en “smart phone” att få ett meddelande. Enligt El País går detta även till personer som inte bor i Spanien permanent eller som har en spanskt registrerad telefon. Turister och andra som befinner sig i det berörda området ska alltså också nås.

Larmen kommer att skickas som radiomeddelanden, vilket är en teknik som beskrivs som både snabbare och mer pålitlig än SMS.

– Systemet är ultrasnabbt, upptar väldigt lite bandbredd och når automatiskt alla telefoner i området, säger Leonardo Marcos, chef för myndigheten, till El País.

Bild: Sippakorn Yamkasikorn, Pexels