Fri abort från 16 år utan föräldrarnas tillstånd. Snart klubbas den nya lagen

Abort ska tillåtas från 16 år utan föräldrarnas medgivande. Det är en av nyheterna i den nya abortlag som regeringen väntas fatta beslut om inom kort.

Enligt lagförslaget, som fortfarande ännu inte är helt klart, införs även en skrivning om att aborter ska genomföras inom den offentliga vården, och bara undantagsvis på en privata kliniker, uppger Cadena SER. Idag görs en stor del – cirka 85 procent – av alla aborter på privata klinker.

Sedan 2010 gäller fri abort fram till vecka 14. Men frågan är politiskt känslig och delar befolkningen. Så sent som 2014 ville den dåvarande högerregeringen förbjuda abort, förutom vid våldtäkt eller då kvinnans liv var i fara. Det förslaget drogs senare tillbaka. Det nu aktuella lagförslaget med fri abort från 16 år utan föräldrarnas tillstånd innebär att aborträtten går i mer liberal riktning.

Foto: Pexels