Svenska NATO-närmandet en stor nyhet i Spanien

Sveriges eventuella ansökan om medlemskap i NATO fortsätter att vara en fråga som får stor uppmärksamhet i spanska medier. Just nu handlar mycket om tänkbara konsekvenser av ett svenskt medlemskap.

”Sverige tror att medlemskap i NATO kommer att minska risken för en konflikt i norra Europa”, lyder en rubrik i dagens El País.

Tidningen är långt ifrån den enda som tar upp möjligheten att Sverige, och Finland, kommer att gå med i NATO. Frågan har varit en av de stora internationella nyheterna i spanska medier de senaste dagarna.

”Sverige kan komma att utsättas för cyberattacker och provokationer såsom ryska kränkningar av svenskt luftrum eller vatten under hela perioden fram till dess att alla medlemmar godkänt en eventuell medlemsansökan”, skriver La Vanguardia och refererar till den säkerhetspolitiska analys som lagts fram av sex svenska partier.