Valencia prövar fyradagars arbetsvecka. Först ut i landet

Regionen Valencia inför ett ekonomiskt stöd till företag som ställer om till fyradagars arbetsvecka. Därmed blir regionen först ut i landet med en konkret insats för att minska arbetstiden. Målet är mindre arbetstid utan att lönen påverkas.

Arbetstidsförkortning är en fråga som diskuterats en tid i spansk politik. Regeringen har en uttalad ambition att införa kortare arbetstid i någon form. Och vissa företag, såsom Telefónica och Desigual, har satsat på egna försök för att testa en förkortad arbetsvecka.

Regionen Valencia blir först i landet med ett offentligt finansierat pilotförsök som ska låta anställda går ner i arbetstid. Varje företag erbjuds nästan 10 000 euro per anställd under tre år om alla eller delar av de anställda går ner till fyra dagars, eller 32 timmars, arbete per vecka. Stödet ges i tre år, med ett högre belopp det första året, rapporterar Valencia Plaza.

Arbetstidsförkortningen är frivillig och bygger på att en viss andel av de anställda vill medverka. Företaget ska också ha en plan för hur produktiviteten ska kunna öka då arbetstiden går ner.

Foto: Pexels