Sommarhettan är här. Helgen kan bli extremt varm

Det har varit ovanligt varmt i delar av landet den sista tiden, och ännu varmare blir det. Meteorologerna varnar för extrem värme över helgen. På sina håll kan det bli uppåt 40 grader.

Från och med idag väntas höga temperaturer, framför allt i inlandet. Bland annat i Córdoba, Sevilla, Granada, Murcia, Salamanca, Valladolid, Toledo och Zaragoza. På många håll kan det bli mellan 35 och 40 grader varmt.

Statliga meteorologiska institutet AEMET har gått ut med en varning och uppmanar folk att ta det försiktigt och att undvika solen under längre tider.

En värmebölja i maj är inte längre något ovanligt. Tvärtom så är den långsiktiga trenden tydlig: den spanska sommaren kommer tidigare för varje år.

I början av förra seklet blev det 30 grader runt den 10 juni i regionen Valencia. Numera blir det 30 grader den 11 maj. Sommarvärmens ankomst har med andra ord förskjutits en hel månad, berättar meteorologen José Ángel Núñez i Levante-EMV.

– En högre (global) medeltemperatur innebär fler värmeböljor och dagar med mycket höga temperaturer som de vi nu har i maj.

Foto: Daniel Nouri, Pexels