Spanien får ny samtyckeslag

Den spanska kongressen har röstat ja till en ny samtyckeslag. Utgångspunkten är att ”bara ett ja är ett ja” (sólo sí es sí).

”Alla sexuella relationer ska ske med en ömsesidig överenskommelse och en absolut säkerhet om att den andra personen vill delta frivilligt. Bara ett ja är ett ja.” Så sammanfattar jämställdhetsdepartementet den nya lagen som underhuset i parlamentet nu godkänt.

Startskottet för lagen var en gängvåldtäkt i Pamplona 2016. Fem män våldförde sig på en 18-årig kvinna, men dömdes först inte till våldtäkt då kvinnan inte gjort motstånd. Detta ledde till stora folkliga protester.

Med den nya lagen förskjuts fokus från offrets beteende till förövarens. Alla former av sex eller sexuellt beteenden utan samtycke kommer att betraktas som övergrepp (agresión), med straff därefter. Att skicka bilder eller filmer med sexuellt innehåll till någon som inte vill ha dem kan till exempel ge fängelse i upp till ett år.

Lagen innehåller även flera andra nyheter och rättigheter för den som utsätts för sexualbrott.

I kongressen röstade högerpartierna Partido Popular och Vox nej till lagförslaget. PP ville bland annat att även åtgärder mot prostitution skulle ingå i lagen, som nu ska tas upp i senaten innan den antas.