Spanska bostadsmarknaden fortfarande het

Trots krig och inflation råder högtryck på den spanska bostadsmarknaden. Inte minst bland utländska köpare.

Under andra kvartalet i år gjordes nästan 15 procent av alla bostadsköp i Spanien av icke-spanjorer. Det är den högsta siffran på tio år, enligt den officiella statistiken från Registradores de España.

Den provins med störst andel utländska köpare just nu är Alicante i Valenciaregionen.

– Vi märker av ett högre tryck av kunder som vill investera här, en del på grund av kriget och förändringar på börsen. Norra Costa Blanca är ett populärt internationellt område och de senaste månaderna har varit hektiska här, säger Janette Cohen på Bosatt Costa Blanca.

Britter är fortfarande den största gruppen utländska köpare, även om deras andel har minskat stadigt de senaste åren. Svenskar står för drygt fyra procent av köpen.

De senaste kvartalsrapporten från Registradores de España visar också att det alltjämt råder ett allmänt högt tryck på bostadsmarknaden. Antalet försäljningar ligger kvar på ungefär samma höga nivå som föregående kvartal (totalt 163 909).

Priserna på bostäder steg med två procent under kvartalet. Per kvadratmeter är priserna som högst på Balearerna (3 180 €/m²), i Madrid (3 169 €/m) och i Baskien (2 787 €/m²). Lägst är priserna i Extremadura (796 €/m²).

BETALT SAMARBETE MED inkClub

BEHÖVER DU FOTOPAPPER TILL SEMESTERNS BILDER? Som ny kund kan du få både bläck och fotopapper för 1 krona. Och om du beställer före klockan 19.00 så skickar inkClub dina varor samma dag. Beställ HÄR.