Städare får rätt till ersättning vid arbetslöshet

Arbetare inom hushållsnära tjänster såsom städning har länge saknat rätt till ersättning om de förlorar jobbet. Med en ny spansk lag som antogs i veckan får de ett starkare socialt skydd på en rad punkter.

woman in white t shirt holding white and green plastic spray bottle cleaning the oven
Foto: Liliana Drew, Pexels

Den nya lagen ger bland annat personer som arbetar med hushållsnära tjänster rätt till arbetslöshetsersättning. Denna grupp, som till största delen består av kvinnor, har länge varit den enda på arbetsmarknaden som saknat denna rättighet, vilket EU har kritiserat Spanien för.

Rätten till arbetslöshetsersättning gäller alla som arbetar med hushållsnära tjänster. Dock måste de vara registrerade för socialförsäkringen. Idag är ungefär en tredjedel av de som arbetar inom sektorn inte registrerade, och regeringen hoppas att de nya reglerna ska få fler att skriva in sig.

Arbetslöshetsersättningen kommer att subventioneras av staten med 80 procent. De sista 20 procenten betalas av arbetsgivaren.

De nya reglerna träder i kraft i oktober, uppger ABC.