Här delas manliga och kvinnliga studenter fortfarande upp

Skandalen på Colegio Mayor Elías Ahuja i Madrid har fått ringar på vattnet. Nu rasar återigen debatten om de könsuppdelade studenthemmen.

men at the library
Foto: cottonbro, Pexels

Colegio mayor universitario är en alldeles speciell storts campus där studenter kan bo under hela studietiden. De flesta erbjuder såväl mat som sociala aktiviteter och är inte sällan väldigt populära.

Men efter de uppmärksammade scenerna på ett colegio mayor i Madrid för ett par veckor sedan, där manliga studenter fällde grova och sexistiska kommentarer om kvinnliga studenter, frågar sig kritiker om det inte är dags att skrota uppdelningen mellan män och kvinnor.

Av 109 colegio mayores i hela landet är det endast 50 som blandar män och kvinnor. Majoriteten – 59 stycken – separerar fortfarande studenterna efter kön.

Enligt El Diario vill den spanska regeringen nu strama åt reglerna för dessa studentboenden. Alla colegio mayores som inte upphör med könsuppdelning kan komma att gå miste om skattelättnader och andra fördelar.

Läs mer om colegio mayores här.