Svårare ta ut kontanter när bankomater försvinner

Omställningen till kontantfritt har gått långsammare i Spanien än i Sverige. Men nu rör det på sig. Alltfler betalningar sker digitalt – och antalet bankomater minskar rejält.

Foto: Pexels

Sedan 2008 har mer än 16 000 bankomater försvunnit. Bara mellan januari och september i år minskade antalet med 1 185 och idag finns i hela Spanien omkring 45 000 bankomater, vilket är det lägsta antalet sedan millennieskiftet, rapporterar El Mundo.

Enligt Banco de España sker fortfarande drygt 70 procent av alla betalningar kontant. Men alltfler görs kontantfritt, antingen via kort eller Bizum (den spanska motsvarigheten till Swish) och de senaste tre åren har antalet kontanta betalningar minskat med 20 procent.

Landsbygden drabbas inte oväntat hårdast av att bankomater försvinner. Många små kommuner har helt blivit av med möjligheten att ta ut kontanter, skriver El Mundo.