Bostadspriser historiskt höga

Priserna på bostäder fortsatte upp under det sista kvartalet 2022 och ligger nu på historiskt höga nivåer. Detta enligt de senaste officiella spanska siffrorna.

multirstory building built near sea in modern coastal city
Foto: Dario Fernandez Ruz

En förklaring till prisnivåerna är efterfrågan från utländska köpare, menar Janette Cohen, som driver mäklarfirman Bosatt Costa Blanca.

15 procent av bostäder som säljs i Spanien köps av icke-spanjorer.

– Spanien ses av många som en trygg bostadsmarknad att investera i. Det har bidragit till att priserna legat stabilt och till och med ökat när utvecklingen gått i annan riktning i exempelvis Sverige, säger Janette Cohen.

Samtidigt märks en avmattning på bostadsmarknaden. Antalet försäljningar minskade med drygt tio procent under det sista kvartalet 2022. Och om man ser till kvadratmeterpriset så backade det lite grann – med 0,4 procent – i slutet av året, enligt Registradores de Espanas senaste kvartalsrapport som publicerades på torsdagen.

Kvadratmeterpriset ligger nu på i genomsnitt 1 951 euro. Allra dyrast är bostäderna på Balearerna och därefter i Madrid, Baskien och Katalonien.

Bland utländska köpare är britter och tyskar de största grupperna. Svenskar kommer på nionde plats och står för drygt tre procent av köparna.

Alicante är den provis med högst andel utländska köpare.

Läs hela kvartalsrapporten här.