Snart kan katalanska separatister gå fria

Veckan som gått är en av de stormigaste i spansk politik på länge. Ett par miljoner människor har demonstrerat i Madrid och på andra håll.

Foto: @NunezFeijoo på X

Bakgrunden är en politisk uppgörelse som bland annat ska ge fängslade, åtalade och efterlysta separatister från Katalonien amnesti.

I utbyte får regeringen med premiärminister Pedro Sánchez i spetsen stöd av det katalanska partiet Junts och kan sitta kvar vid makten. Sánchez har även gjort upp med det baskiska partiet PNV som vill ha en folkomröstning om självständighet.

Frågan är politisk dynamit och väcker upprörda känslor. Högerpartiet Partido Popular och nationalister har i flera dagar demonstrerat mot övergångsregeringens eftergifter till separatisterna.

Sedan valet den 22 juli har inget av de politiska blocken lyckats bilda en ny regering. Den kommande veckan kan dock socialdemokraterna tack vare dessa uppgörelser komma att lyckas.

År 2017 försökte Katalonien genom en folkomröstning bryta sig loss från Spanien. Följden blev att flera katalanska separatister – independentistas – åtalades, och en del av dem dömdes till fängelse. Junts partiledare Charles Puigdemont tvingades gå i landsflykt och har sedan dess inte kunnat återvända till Spanien.