Fem flygbolag bötfälls för regler om handbagage. Baleariska regeringen trappar upp kampen

Fem flygbolag har nu fått böter av den regionala baleariska regeringen för sina regler gällande handbagage, rapporterar Diario de Mallorca.

De fem bolagen är Easyjet, Eurowings, Volotea, Vueling och Ryanair. De två sistnämnda fick sina böter tidigare i år. Totalt är det nu fem flygbolag som bötfällts för handbagageregler, vilket vittnar om att det regionala baleariska styret trappar upp kampen mot bolagen.

Orsaken till böterna är att flygbolagen endast tillåter en mindre väska som handbagage och kräver extra betalt av den som vill ta ett större handbagage ombord.

Den baleariska regeringen anser att boende på de baleariska öarna drabbas särskilt hårt av de extra kostnaderna för handbagage eftersom de är beroende av flyg. De fem bolagen får nu minst 20 000 euro var i böter.

Frågan om lågprisbolagens extra kostnader för handbagage har drivits av den spanska konsumentföreningen Facua sedan 2018.

Facua, liksom den baleariska regeringen, menar att den spanska flygtrafiklagen ger resenärer rätt att ta med sitt handbagage ombord utan extra kostnad, så länge bagaget är anpassat till flygets utrymme, och att flygbolagens nuvarande regler ”allvarligt kränker konsumenternas rättigheter”.

Ryanair har tidigare sagt att de tycker att denna tolkning är fel. Bolagen har möjlighet att överklaga böterna.

Foto: Wayne Jackson, Pexels