Alicante ger böter till hemlösa. 750 euro kan det kosta att sova på gatan

Polisen i Alicante ger numera böter till personer som sover på gatan. Detta är följden av en ny kommunal förordning som antogs tidigare i år. Men Alicante är inte den enda spanska staden som ger böter till hemlösa och utsatta, rapporterar Público.

Med de nya reglerna kan en person som sover på gatan i Alicante få 750 euro i böter. Även prostituerade och tiggare kan bötfällas, enligt reglerna som den styrande högeralliansen i Alicante (med stöd av Vox) antog i februari. Att tigga, eller sälja, erbjuda eller köpa sexuella tjänster kan ge 750 till 1 500 euro i böter. Tiggeri med barn kan ge 3 000 euro i böter.

Så rapporterade Información för några dagar sedan att polisen i Alicante nu har börjat ge böter till uteliggare, vilket har satt igång en nationell debatt om frågan. Público uppmärksammar att flera städer har regler riktade mot hemlösa, fattiga och utsatta. Sevilla och Salamanca kan exempelvis ge böter till den som rotar i sopor. Och den nationella organisationen FEMP, som företräder kommuner och provinser, överväger regler som bland annat förbjuder att sova på gatan eller tvätta sig i offentliga fontäner och brunnar.

Ungefär 40 000 personer i Spanien är hemlösa.

Foto: Mike, Pexels