Biluthyrarna ställer om till eldrivet. Vill se fler laddstationer

Elbilar är en ganska ovanlig syn på spanska gator. Endast cirka fyra procent av alla bilar går på el. Men biluthyrarna vill se en snabb omställning och har blivit en pådrivande faktor mot elektrifiering.

– I slutet av 2023 kommer en tredjedel av våra bilar att vara hybrider eller elbilar, säger Tobias Zisik, chef för Europcar Mobility Group Spain till agenttravel.es, som uppger att flera företag går i samma riktning.

Biluthyrning är en bransch som är van att byta ut sina fordon. De flesta hyrbilar körs mindre än ett år. Så när kunderna efterfrågar ”grönare” alternativ, är branschen villig att anpassa sig snabbt. Problemet är att utbyggnaden av laddstationer inte riktigt tagit fart.

Vid årsskiftet fanns det 13 411 laddningsställen i hela landet. Målet var nästan dubbelt så många. Nu är siktet inställt på 340 000 laddstationer år 2030.

– Elektrifieringen av bilflottan är ett grundläggande åtagande för oss idag och för framtiden, säger Zisik.