Marocko pekas ut för mobilspionaget mot Pedro Sánchez

Härom dagen gick regeringen ut och sa att både premiärminister Pedro Sánchez och försvarsminister Margarita Robles fått sina telefoner hackade med spionprogrammet Pegasus. Angreppen kommer från Marocko, menar den brittiska tidningen The Guardian.

Rapporterna om avlyssning har blivit en infekterad historia för regeringen. För bara någon vecka sedan framkom att mer än 60 katalanska ledare fått sina mobiler hackade med samma spionprogram. Anklagelserna riktades då mot regeringen, som är beroende av det katalanska partiet ERC i kongressen.

Sedan kom nyheten att även premiärministern och försvarsministern utsatts för spioneri med Pegasusprogrammet. Det fick oppositionen att ifrågasätta sanningshalten i uppgifterna och kräva bevis för att uppgifterna stämde.

Nu rapporterar The Guardian att avlyssningen av Sánchez och Robles telefoner kommer från Marocko. Den brittiska tidningen baserar uppgifterna på läckor inom israeliska företaget NSO Group som utvecklat Pegasus.

Spionprogrammet ska ha spridits till cirka 200 spanska mobiler i maj 2021, då relationerna mellan Spanien och Marocko var mycket ansträngda. Uppåt 10 000 personer lyckades då ta sig in i den spanska enklaven Cueta, utan att Marocko ingrep.

Den spanska regeringen har undvikit peka ut Marocko som ansvarigt för spionaget, skriver El Periódico.

Foto: Noah Erickson, Pexels