Juan Carlos återvänder till Spanien efter två års exil

Den förre spanske kungen Juan Carlos har levt i exil i Förenade arabemiraten i två år. I veckan återvänder han till Spanien för första gången sedan landsflykten.

På grund av anklagelser om mutbrott och penningtvätt flydde Juan Carlos till Abu Dhabi i augusti 2020. Den spanska åklagaren har sedan dess lagt ner alla förundersökningar mot honom, då brott inte kunnat styrkas. Därmed kan Juan Carlos nu återvända till Spanien utan att riskera att bli gripen.

Den förre kungens återkomst blir dock kortvarig. Han besöker Spanien i helgen och kommer bland annat träffa sin son kung Felipe och hans familj.

Hemresan är en uppmärksammad och inte helt okomplicerad händelse. Till exempel får Juan Carlos inte övernatta i det kungliga palatset, statschefens officiella residens, uppger Onda Cero.

Juan Carlos var tidigare omåttligt populär, efter att ha infört demokrati efter Francos diktatur. Med tiden blev han alltmer kritiserad och avskydd, inte minst efter en skandalomsusad bild på honom framför en just skjuten elefant i Botswana 2012.

Foto: Pexels