Rysk sallad blir ”Ensaladilla Kiev”

Den spansk-amerikanska kocken José Andrés har meddelat att han byter namn på den populära spanska rätten Ensaladilla rusa (rysk sallad). Hädanefter heter den Ensaladilla Kiev, eller Ensaladilla Ucraniana, på alla hans restauranger.

José Andrés var dock inte först med namnbytet, som han annonserade på Twitter. Redan den 27 februari, tre dagar efter Rysslands invasion av Ukraina, skrev Mesón Martín i Zaragoza på Instagram att de fattat ett beslut:

“Vänner, vi har bestämt oss för att byta namn på den berömda salladen: från och med idag hittar ni ‘Ensaladilla Kiev’ på vår meny, i solidaritet med den ukrainska staden.”

Det nya namnet på den klassiska salladen, som har anor från 1800-talet, tycks ännu inte ha slagit igenom brett i Spanien. Men flera restauranger på olika håll i landet har valt att byta namn på rätten för att visa sitt stöd för Ukraina, skriver 101NOTICIAS.

Foto: @mesonmartinzgz, Instagram