Spanien legaliserar cannabis för medicinskt bruk

Redan i slutet av året kan medicinska preparat och extrakt från cannabis expedieras på spanska apotek. I dagarna väntas Spanien fatta beslut om cannabis för medicinskt bruk.

På tisdagen presenterade en arbetsgrupp i kongressen detta förslag som bland annat innebär att medicinska preparat och extrakt från cannabis ska tillåtas för medicinska ändamål. Då det finns en politisk majoritet för förslaget väntar nu bara ett formellt beslut i kongressens hälsokommission (Comisión de Sanidad).

Godkända preparat ska enligt förslaget kunna ordineras av sjukvårdspersonal, helst av specialister. Den som har ett recept ska sedan kunna hämta ut sina preparat på vanliga apotek.

Den spanska läkemedelsmyndigheten får nu sex månader på sig för att utforma nya regler som kan komma att införas före årsskiftet, uppger ABC.

Förslaget tar också upp riskerna för att medicinskt bruk ska leda till en större allmän konsumtion av cannabis, och skriver att det är “absolut nödvändigt att förhindra” att detta bidrar till en ökad användning av cannabis hos allmänheten.

Oppositionspartierna Partido Popular och Vox röstade emot förslaget.

Foto: Kindel Media, Pexels