Katalanska får ej talas i kongressen

Spanska – kastilianska – är det enda språk som tillåts i kongressen. Det står klart efter att församlingen röstat nej till ett förslag om att acceptera katalanska och andra regionala språk.

I det spanska överhuset senaten, däremot, får lokalt och regionalt officiella språk såsom katalanska användas, exempelvis i debatter. Mot den bakgrunden föreslog det katalanska partiet Unidas Podemos att samma sak skulle gälla även i underhuset. Men förslaget röstades på torsdagen ner och regeringspartiet slår nu fast att spanska är det enda språk som erkänns i hela landet och som officiellt får talas i kongressen, rapporterar El Mundo.

Språk är en politiskt laddad symbolfråga i Spanien. Anledningen är maktkampen mellan stat och regioner som vill frigöra sig från staten. För tillfället framför allt Katalonien, där 90 procent av befolkningen i en (omstridd) folkomröstning röstat ja till självständighet.

De lokala och regionala språken i Katalonien, Valencia, Baskien, Galicien och Arandalen är officiella inom sina geografiska områden. Dock inte i resten av landet.

Foto: Aleksandar Pasaric