Så nås du av Spaniens nya 112-system vid katastrofer

Spaniens nya system för larm till allmänheten vid nödsituationer är nu i drift. Om en katastrof eller nödsituation inträffar, till exempel en skogsbrand, kommer alla i området med en ”smart phone” att få ett meddelande med information.

Meddelandet når även personer som inte bor i Spanien permanent eller har en spanskt registrerad telefon. Turister och andra som befinner sig i det berörda området ska alltså också nås, meddelar regeringen.

Larmen skickas som radiomeddelanden, en teknik som beskrivs som både snabbare och mer pålitlig än SMS.

– Systemet är ultrasnabbt, upptar väldigt lite bandbredd och når automatiskt alla telefoner i området, säger Leonardo Marcos, chef för myndigheten för civilskydd och nödsituationer (Dirección General de Protección Civil y Emergencias), till El País.

Det nya 112-systemet är i drift från och med tisdag den 21 juni.

Foto: Pexels