Tre spanska byar kan utses till världens bästa av UNWTO

Bortom spanska städer och turistorter finns en annan värld med byar där tiden ibland tycks stå stilla. Det är dock inte alltid helt lätt att hitta dessa pärlor. Här är tre orter att lägga på minnet.

Världsturismorganisationen UNWTO, som en gång om året utser världens bästa byar för turism, har i år tre spanska kandidater, rapporterar El Espanol.

Alquézar. Detta medeltida samhälle ligger på 600 meters höjd i Aragonien, mittemellan Pamplona och Barcelona. Här finns bland annat den medeltida fästningen Castillo al-qasr från 1000-talet, ursprungligen byggt av muslimer mot den kristna gränsen norrut.

Rupit (Rupit i Pruit). En bergsby i norra Katalonien, mindre än 10 mil från den franska gränsen, med cirka 300 invånare, och med vidsträckta vyer mot Massís de les Guilleries.

Guadalupe. En by i Extremadura, ett par timmar sydväst om Madrid, med bland annat ett välbevarat medeltida kloster som står på UNESCO:s världsarvslista. Byn är i sammanhanget relativt stor, med ett par tusen invånare, och har inte sällan kallats en av Spaniens vackraste.

UNWTO vill med sin årliga tävling uppmärksamma jordens allra vackraste byar, med stora ”tillgångar i kultur och natur, och som bevarar och arbetar för landsbygdens och samhällets värderingar, produkter och livsstil”.

Vinnarna offentliggörs i december.

Fler tips på spanska byar väl värda att besöka finns här.

Bild: Turisme Rupit i Pruit