Barcelona kräver att Airbnb raderar 4 100 boenden utan turistlicens

Barcelona trappar upp kampen mot den illegala uthyrningen av semesterboenden. Inom två veckor ska Airbnb plocka bort mer än 4 000 annonser där turistlicens saknas.

Kravet gäller så kallade delade boenden. Enligt Barcelonas nya policy för turistboende, som antogs i januari förra året, tillåts i princip ingen uthyrning av delade boenden kortare än 31 dagar.

Därför kräver nu Barcelona att Airbnb raderar 4 102 annonser inom 15 dagar eftersom dessa “inte har någon form av licens och därför utgör illegal turistverksamhet”, enligt ett pressmeddelande.

Det är inte första gången Barcelona går en rond mot Airbnb, vilket i sin tur beror på att staden sedan en tid tillbaka vill strama åt marknaden för turistboende. Den här gången hotar man med böter om det amerikanska företaget inte plockar bort annonserna. Till att börja med på 60 000 euro, och i ett andra steg 600 000 euro.

Airbnb har hittills inte sagt om de tänker ta bort annonserna, men säger att Barcelonas policy kommer att “drabba de familjer som behöver uthyrningen som mest”, enligt La Vanguardia.

Foto: Olya Kobruseva, Pexels