Kung Felipe ville inte resa sig för “Befriarens” svärd

Den spanska kungen besökte förra veckan Colombia och vägrade under en ceremoni där ett historiskt svärd ingick att resa sig upp. Gesten har fått kritiker i både Spanien och Colombia att rasa högljutt.

Den symboliskt laddade situationen inträffade när ett svärd som tillhört Simón Bolívar bars fram som en del av en procession under statsbesöket. Till skillnad från övriga gäster förblev kung Felipe VI sittandes.

Varför? Den frågan har många ställt sig.

Bolívar – ibland kallad ”Befriaren” – var en venezolansk militär som stred för Latinamerikas självständighet från den spanska monarkin i början av 1800-talet, och hans svärd är i sig en viktig symbol för denna kamp för många colombianer, förklarar El Periódico Espanol.

I veckan har vågorna därför gått höga i debatten om huruvida det var ett eller fel av kungen att sitta ner. Somliga menar att han uppträdde respektlös, andra att monarken bara följde protokollet då Simón Bolívars svärd inte var en del av det officiella programmet.

Kungahuset har inte kommenterat händelsen.

ANNONS FÖR LINAS MATKASSE Välkomsterbjudande! 30% rabatt på 3 första kassarna – spara upp till 1439 kr (gäller nya kunder 1 aug-30 sept med leveranser t.o.m. 15 nov). Ange NYKUND_3x30_LMK i kassan när du beställer.