Spanien köper alltmer gas från Ryssland

I juni ökade importen av rysk naturgas med 33 procent. Nästan en fjärdedel av Spaniens importerade naturgas kommer numera från Ryssland.

grayscale photo of people walking on sidewalk near the buildings
Foto: Gonzalo Carlos Novillo Lapeyra, Pexels

Vad beror denna ökning på?

För bara några månader sedan köpte Spanien mer än hälften – 53 procent – av all sin gas från Algeriet. Men länderna befinner sig sedan i vintras i en infekterad diplomatisk kris. Därför har gasimporten från den nordafrikanska grannen på kort tid mer än halverats, vilket i sin tur har fått Spanien att istället köpa mer gas från Ryssland.

USA står idag för 30 procent av den importerade naturgasen, Ryssland för 24 procent och Algeriet för 22 procent, rapporterar La Razón.

Den diplomatiska krisen med Algeriet handlar, i korthet, om att Spanien ställt sig på Marockos sida i frågan om den forna spanska kolonin Västsahara.

BETALT SAMARBETE MED EUROPEISKA ERV VAD HÄNDER OM DU MISSAR FLYGET? Europeiska ERV är specialister på reseförsäkringar och hjälper dig med nya biljetter om något plötsligt och oförutsett händer som gör att du missar avresa eller anslutningsflyg. Beställ din reseförsäkring här.