Så många spanska hem har luftkonditionering

Sommaren har varit ovanligt het och många har säkert valt att stanna inne för att söka svalka. Det är dock långt ifrån alla spanska hushåll som är utrustade med luftkonditionering.

balconies on building in barcelona spain
Foto: Olya Kobruseva, Pexels

Faktum är att varannan spansk bostad för uthyrning – 51 procent – saknar AC, enligt sajten Idealista som analyserat mer än 630 000 bostadsannonser.

Skillnaderna är dock stora mellan de norra och södra delarna av Spanien. I det andalusiska inlandet, där temperaturen ofta ligger mellan 35 och 40 grader under sommaren, finns luftkonditionering i mer än 80 procent av bostäderna.

I Santander, vid Atlantkusten där sommarvädret mer påminner om det i Sverige, är det bara en procent av uthyrningsobjekten som har luftkonditionering.

Idealista konstaterar också att bostäder till salu i mindre utsträckning är utrustade med AC, i genomsnitt endast var tredje – 35 procent.

Skillnaden, menar de, kan förklaras med att hyresgäster värdesätter lyxen att kunna kyla ner hemmet, medan kostnaden för att installera AC är relativt liten i relation till vad det kostar att köpa en hel bostad.