Man på Mallorca hjälpte rysk oligark att kringgå sanktioner

Den spanska polisen har gripit en brittisk medborgare, som misstänks ha agerat bulvan åt en förmögen rysk affärsman.

Foto: Guardia Civil

Ryssen äger enligt Guardia Civil ett företagskonglomerat med intressen inom olja, energi och telekommunikation. Sedan 2018 står han under sanktioner på grund av Rysslands invasion av Krim och Ukraina.

Bland annat äger ryssen en lyxjakt, som den nu gripne mannen misstänks ha “administrerat”. Mannen ska ha hjälpt ryssen att kringgå sanktionerna genom att göra det möjligt att använda båten under pseudonym.

Den spanska polisen uppger att britten ska ha tjänat mer än 800 miljoner euro på ryssens lyxjakt. Mannen greps av Guardia Civil som samarbetat med amerikanska FBI och HSI. I USA har han varit eftersökt för flera andra ekonomiska brott.