Samtyckeslagen en huvudvärk för regeringen

Den nya samtyckeslagen skulle bli jämställdhetsministerns viktigaste politiska reform. Istället har den resulterat i en kris för regeringen och ett bakslag för Irene Montero. Anledningen? Flera hundra dömda sexualbrottslingar har tack vare lagen fått sina straff sänkta.

two women being affectionate
Foto: Ketut Subiyanto

Som Aktuellt i Spanien tidigare berättat, lanserades förra året en ny samtyckeslag. Utgångspunkten i denna är att ”bara ett ja är ett ja” (sólo sí es sí), som också blivit lagens smeknamn.

På bara fyra månader har dock 400 sexualbrottslingar fått sänkta straff, till följd av den nya lagen, vilket har resulterat i upprörda känslor och en politisk soppa för regeringen.

Premiärminister Pedro Sánchez menar att de sänkta straffen för sexualbrottslingar beror på en oförutsedd och oönskad juridisk konsekvens av lagen. Därför ska den nu skrivas om. Men jämställdhetsminister Irene Montero, som representerar vänsterpartiet Podemos i koalitionsregeringen, har vägrat att acceptera premiärministerns förslag. Hon menar att principen om samtycke riskerar att gå förlorad, uppger Cadena SER.

En av huvudpoängerna med samtyckeslagen är att våld eller hot om våld inte ska krävas för att en förövare ska kunna dömas för våldtäkt.

De interna bråken i regeringen vittnar om att valrörelsen inför det stundande valet i december redan är i gång.