Polisen spränger liga som lurat turister på boenden online

En mardröm för alla som hyr boende på nätet är att komma fram och inse att lägenheten som man redan betalat för inte alls hyrs ut. Guardia Civil har avslöjat en liga som lurat turister med lockande erbjudanden på uthyrningssajter för semesterboenden.

Guardia Civil har genom operationen “Rent scam” avslöjat den kriminella ligan. Bild: Guardia Civil

Enligt polisen rör det sig om en omfattande kriminell verksamhet som riktats mot populära turistområden i stora delar landet. Genom operationen “Rent scam” har Guardia Civil hittills gripit 29 personer och ytterligare 13 utreds för brott.

Operationen inleddes i september förra året efter ett stort antal rapporterade fall med bedrägerier kopplade till uthyrning av semesterboenden. Ligan har på olika sätt kommit över bilder på attraktiva boenden och annonserat ut dessa på sajter för uthyrning.

Polisens råd för att slippa bli lurad:

1. Kommunicera aldrig om bostaden utanför den plattform där den annonseras. Använd med andra ord inte osäkra kanaler, då tar inte plattformen ansvar för bedrägerier.

2. Klicka aldrig på en länk som skickas via e-post. Den kan innehålla ett virus.

3. Var vaksam med annonser med mycket attraktiva bilder i attraktiva områden och där priset är ovanligt lågt.

4. Läs annonsen noggrant. Många bedrägerier kan upptäckas genom hur annonsen är formulerad, till exempel om språket verkar autogenererat.

5. Betala aldrig hela hyran i förskott.