Därför bärs huvorna vid påsk

Med påskens spanska processioner är det många som undrar över de toppiga hattarna. Nej, de har inget med KKK att göra.

Foto: Stefan Morell

Traditionen att bära dessa capirotes härstammar från den spanska inkvisitionen då personer som ansågs ha begått religiösa synder kunde dömas att bära huvorna offentligt, förklarar BBC.

Under inkvisitionen dömdes tusentals personer för att ha hädat och för många av dem slutade livet med att de brändes på bål. Om de erkände den katolska tron kunde de av barmhärtighet bli strypta till döds innan de brändes.

Idag bärs de strutlika huvorna i påskprocessionerna av Los Nazarenos och huvudbonaderna symboliserar då bot och förlåtelse. Den toppiga formen står för närheten till himmelen eller strävan att komma närmare gud genom bot. Ansiktet på personen som bär huvan täcks för att identiteten hos den som är redo för botgöring inte ska avslöjas.