Svenska bostadsköp i Spanien rasar

Den spanska bostadsmarknaden lockar fortfarande många utländska köpare. Men antalet svenskar som köper boende i Spanien har halverats på ett år.

green trees near a building
Foto: Daniel Nouri, Pexels

Under första kvartalet i år registrerades drygt 600 svenska köpare på den spanska bostadsmarknaden. Det är en rejäl minskning – en halvering – i jämförelse med samma period 2022 då antalet var dubbelt så stort, drygt 1 200, enligt officiell statistik från Registradores de España.

Svenskar står numera för 2,67 procent av de utländska köpen. För ett år sedan var siffran 5,76 procent och om man går tillbaka fem år så var svenskar de femte mest aktiva bostadsköparna i Spanien, med 6,57 procent av alla utländska köp. I dag är svenskar nummer 11 på listan, mellan ryssar (nummer 10) och ukrainare (nummer 12).

På det stora hela är efterfrågan från utländska köpare fortsatt stark. Nästan var tredje bostad (14,5 procent) säljs till icke-spanjorer och allra mest köper britterna, även om deras köpiver har minskat stadigt sedan folkomröstningen om Brexit. Efter britterna är det fransmän, tyskar och marockaner som köper mest. Alicante är den mest populära provinsen och Balearerna den mest populära regionen bland utländska köpare.

Priserna på hela bostadsmarknaden backade med 1,5 procent under årets tre första månader. Samtidigt är omsättningen hög och det säljs mycket bostäder. Totalt registrerades 161 024 affärer under det första kvartalet, vilket är ökning med 7,2 procent jämfört med föregående kvartal.