Dags att deklarera i Spanien – undvik svenskarnas vanliga misstag

Just nu pågår den spanska deklarationssäsongen. Den sista juni ska alla papper vara inlämnade. Men måste man deklarera inkomst om man äger bostad i Spanien? Vi låter skatteexperten Vilho Heiskanen reda ut frågorna.

Foto: Pexels

Många svenskar gör misstaget att flytta till Spanien för att ”testa på” att bo i landet men utan att ha koll på vad som gäller. Då är det lätt att det blir fel, menar Vilho Heiskanen, skatteexpert på Taxadora.

– Vi ser att man ibland stoppar huvudet i sanden och låtsas som att man bor kvar i Sverige. Man kanske struntar i att deklarera tills man är 100 procent säker på att man ska bo i Spanien flera år. Det kan i värsta fall skapa problem längre fram om man till exempel får inspektion från skatteverket.

Så vem måste lämna in spansk inkomstdeklaration?

– När man vistas mer än 183 dagar per kalenderår i Spanien anses man vara ”skatteresident” i Spanien enligt spansk lag. Detta är ”huvudregeln” och då ska man årligen skicka in inkomstdeklaration.

Men om jag inte registrerat mig som “resident”?

– Det spelar ingen roll om man registrerat sig i Spanien eller inte och det spelar ingen roll om man sökt det gröna “residencia-kortet” eller inte.

– Man får skilja på “residencia” som uppehållstillstånd för EU-medborgare vilket ger en rätt att stanna i Spanien längre än 90 dagar som turist och ”skatteresident” vilket man alltså blir “automatiskt” efter 183 dagars vistelse under ett kalenderår.

– Om man anses vara ”skatteresident” så ska man årligen skicka in en inkomstdeklaration. Du får inget skickat till dig per automatik även om du är ”skatteresident”, det är din skyldighet att deklarera.

Behöver jag alltså inte registrera mig, även om jag vistas mer än 183 dagar per år i Spanien?

– När du flyttar till Spanien bör du normalt registrera en skatteaddress via en så kallad “Modelo 030” och om du flyttar inom Spanien efter att du blivit “resident” så behöver du också anmäla din flytt, precis som du gör en addressändring hos Skatteverket när du flyttar i Sverige.

– Om du missar att göra dessa registreringar så påverkas inte din status som ”skatteresident”. Däremot kan du få böter för att du glömt addressändra. Skatteverket går alltid efter verkliga förhållanden och det är inte ovanligt att de efterfrågar bevis på flytten, till exempel flygbiljetter eller liknande.

Vad gäller om jag har en spansk bostad och vistas i landet mindre än 183 per år?

– Då anses du vara “icke-resident” och du behöver inte betala inkomstskatt i Spanien – däremot behöver du deklarera eventuella fastigheter eller inkomster från Spanien. Den vanligaste deklarationen för ”icke-residenta” är en deklaration för att man äger ett semesterboende i Spanien kallad “Modelo 210”.

– Om din spanska bostad har högt värde kan du eventuellt även behöva deklarera förmögenhetsskatt som ”icke-resident” i Spanien. Gränsen för detta utgår för de flesta från 700 000 euro vilket gör att det inte är ovanligt på till exempel Balearerna.

Om jag hyr ut en semesterbostad, vad gäller då?

– Om du hyr ut din bostad som ”icke-resident” behöver du deklarera hyresintäkterna både i Sverige och i Spanien. I Spanien ska detta göras kvartalsvis, det räcker alltså inte med en årlig deklaration.

– Man ska även komma ihåg att samtliga deklarationer både som “resident” och “icke-resident” är individuella och ska deklareras av samtliga ägare till en bostad.

Vilka är den vanligaste frågan du får från svenskar med bostad i Spanien?

Det vi ser är att man ofta har svårt att veta om man är “resident” eller inte samt när man blir “resident”. Man kanske tänker att det gäller från att man skriver ut sig från Sverige eller att man skriver in sig i Spanien. Detta påverkar dock inte din status utan det styrs i första hand av antalet dagar i landet per kalenderår, förklarar Vilho Heiskanen, skatteexpert på Taxadora.