Pedro Sánchez upplöser Spaniens parlament

I helgens region- och lokalval backade socialdemokraterna i flera viktiga städer och regioner. Nu meddelar den spanska premiärministern att parlamentet ska upplösas och val hållas redan den 23 juli.

Foto: La Moncloa

Spanien styrs idag av en koalition med socialdemokraterna i spetsen och partiet har också haft makten i flertalet regioner samt en rad större städer. Men i söndagens val gick högerpartiet Partido Popular starkt framåt på många håll och premiärminister Pedro Sánchez gör nu uppenbarligen bedömningen att det är bättre för regeringen att tidigarelägga det nationella parlamentsvalet.

I helgens lokal- och regionval fick Partido Popular egen majoritet i Madrid (både regionen och kommunen). Med stöd av högerpopulistiska Vox kan Partido Popular även ta över makten i bland annat Sevilla och Valencia (både regionen och kommunen). I lokalvalet i Barcelona fick självständighetsförespråkaren Xavier Trias flest röster, rapporterar El Mundo.

Lokal- och regionvalen har beskrivits som en temperaturmätare inför det kommande parlamentsvalet, som egentligen skulle hållits i december men som nu ser ut att bli av redan i sommar.