Elräkningen kan sänkas med 30 procent. Spanien inför snart ett pristak

Efter den senaste tidens skenande elpriser vill den spanska regeringen införa ett maxpris på el för konsumenter. EU har nu meddelat att man accepterar ett undantag i reglerna för Spanien och Portugal, vilket betyder att ett sådant tak på elpriset snart kan bli verklighet.

Källor inom regeringen uppger för Europa Press att EU har gett grönt ljus för ett så kallat “iberiskt undantag”. Det spanska pristaket sätts till i genomsnitt 50 euro per MWh under 12 månader. Det skulle ge konsumenter med rörligt pris en sänkning på omkring 30 procent på elräkningen.

Spanien hade föreslagit ett ännu lägre tak, men efter förhandlingar landade priset på 50 euro per MHh. Energibolagen, däribland Iberdrola, har kritiserat förslaget som de menar snedvrider den fria marknaden.

Foto: Pixabay, Pexels