La Liga spionerade på sportbarer via sin app. Tvingas betala böter

Den spanska fotbollsligan La Liga har använt sin app för att i hemlighet spionera på sportbarer. Motivet var att se om sportbarerna visade matcher utan att betala för sig. Nu fastställer den nationella domstolen böter på 250 000 euro som La Liga Nacional de Fútbol Profesional ska betala.

Genom att aktivera mikrofonen på telefoner som installerat La Ligas officiella app och matcha ljudet med telefonens geoposition, kunde de ta reda på om en sportbar visade en match utan att betala till den kanal som köpt rättigheterna. Problemet var bara att detta gjordes utan att La Liga informerade eller bad om tillstånd från ägarna till telefonerna, uppger El Dario.

2019 dömdes La Liga till till 250 000 euro i böter av den spanska dataskyddsmyndigheten (Agencia Española de Protección de Datos). La Liga överklagade böterna till den nationella domstolen, som nu avslagit överklagan, vilket i praktiken betyder att böterna fastställs och därmed ska betalas.

Foto: Stefan Coders, Pexels